Sistein ve L-Sistein Gerçeği DİKKAT, l sistein zararları, l sistein içeren besinler, l sistein satın al, sisteinsiz un, l sistin nedir?, sistein fiyat, ekmekte insan kılı video, sistein zararları, sisteinsiz un, sistein un, sistein antioksidan…
Sistein ve L-Sistein Gerçeği DİKKAT
Bu gün sizden gelen sorular üzerine bir araştırma yaptım; Sistein, sistein nedir?, l-sistein, Cysteine ve katkı maddesi kodlamasıyla E910, E920, E921 nedir? Sistein Helal mi?, sistein haram mı?, sistein zararlı mı?.. Bu sorular doğrultusunda bakın neler buldum neler… Sistein, yiyeceklerle dışardan alınan ve vücudun kendiliğinden üretemediği bir protein yapıtaşı yani aminoasittir. Vücuttan toksik maddelerin atılmasını, hücrelerin korunmasını, radyasyonun zararlı etkilerinden vücudun zarar görmemesini sağlayan ve bazı hastalıkların tedavisinde doğal olarak görev alan faydalı ve gerekli bir maddedir.
Sistein’in Kullanım Alanları?
E 910, E 920 veya E 921 olarak kodlanan ve diğer adı L-Sistein (inglizce: L-cysteine) olan madde, hamurun çabuk açılmasını ve kolay işlenmesini sağlamakta olup en çok yufkalık unlarda elastikiyet kazandırmak ve açarken yırtılmaları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Hamurun kalitesini ve esnekliğini artırmaktadır.
1 ton un içerisine 4 gr kadar ve firmanın kullanımına göre değişen oranlarda girmekte ve beyaz renkli bir toz görünümünde olduğundan asla fark edilememektedir. Hazır yufkaların ununa katılarak kullanıldığından dolaylı olarak börek ve baklavalara geçmektedir. Yine bazı özel ekmeklerde elastikiyet ve süngerimsi yapıyı kazandırmak için kullanılır. Hamburger ekmeği, pizza ekmeği ve tost ekmeği gibi.
İlaç ve kozmetik sektöründe de sistein kullanılmaktadır. Güneşin zararlı ışınlarından cildi koruduğu için cilt bakım ürünlerinde, akciğer hastalıkları ve gribal enfeksiyonlar için kullanılan ilaçlar ve öksürük şuruplarında balgam söktürücü olarak, ayrıca cilt, saç ve tırnak dokularını destekleyici olarak da bazı ilaç veya kişisel bakım ürünlerinde kullanılabilmektedir.
L-Sistein Üretimi?
En büyük üretici Çin’dir. Almanya ve Japonya’da da üretilmektedir. Genellikle berberlerden toplanan insan saçı ve domuz kıllarından üretilen L-sistein ayrıca kaz-ördek tüyleri ve boynuzdan da üretilebilmektedir. Son zamanlarda ise mikrobiyal fermantasyon teknolojisi kullanımı az da olsa başlamıştır. Fakat ne yazık ki, nispeten çok ucuz olması sebebiyle insan saçı ve domuz kılı en çok kullanılan hammaddedir. 10 kg saç veya kıldan yaklaşık 1 kg sistein elde edilmektedir.
Ekmekte İnsan Kılı mı var?
Siz hiç bir çuval beyaz un gördünüz mü? Gördüyseniz, üzerindeki yazıları okudunuz mu? Eğer okumuş olsaydınız şöyle bir ifade ile karşılaşacaktınız: Miksedilmiş un…
Kül: % bilmem şu kadar. Protein: % bilmem bu kadar. Un: % bilmem ne kadar…
Un’a kül niye katılır, protein niye katılır bunu muhtemelen fırıncılardan başkası bilmez! Peki, o protein adı altında hepimize insan saçı, domuz kılı yedirildiğini söylersem ne dersiniz?
Belki de “Yok canım bu kadar da olmaz artık! Bu bir şehir efsanesi…” deyip geçeceksiniz. Ben de öyle demeyi arzu ederdim. Soframdaki baş nimet bildiğim ekmeğime böyle bir şeyin reva görülmemesini dilerdim.
Peki Un’a Neden L-cysetein Katıyorlar?
Evet, unun içinde, kıvam almasını, çabuk yoğurulmasını ve ekmek pişerken içinin de rahat pişmesini sağlamak için mutlaka bir miktar L-cystein katmaları gerekiyormuş. Öyle diyorlar. O yüzden de fabrikalar unu miks ederken bu aminoasidi de katıyorlarmış… Tabii ki size L-cystein demiyorlar. Ne diyorlar?.. E 920, E 921, E 910! Bunların ne olduğunu söylemiyorlar. Bunlar işte size sözünü ettiğim o aminoasit. Siyah saçlı insanların baş kılı, domuz kılı ve kaz-ördek tüyünden yapılan bir katkı maddesi.
Bugün bu maddenin en büyük üreticisi Çin (% 90) Çin’de siyah saçlı erkek çok… L-cysteinde en çok siyah saçlı insanın kılında bulunduğu için berber atıkları bu iş için kullanılıyor. Daha kolay elde edildiği ve ucuz olduğu için…
Ben fırıncılarla da konuştum. Onlar bunun mahiyetini bilmiyorlar ama o olmadan hamura şekil veremediklerini biliyorlar…
İnsandan yapılma bir ‘amino asidi’ni kullanmak, ne kadar az olursa olsun önünde sonunda insanı, insan yiyen bir canavara dönüştürür.
Unlu mamul üreticileri, E 920, E921 ve E 919 katkı maddelerini un hamurunun karışma zamanını kısaltmak, yayıldıktan sonra pizza ve hamur tabakasının büzülmesini (kendini çekmesini) durdurmak, hamurun şeklini muhafaza etmesini sağlamak, pastacılıkta hamura şekil vermek ve hamurun hareketine yardımcı olmak, özellikle ay çöreği, rulolar, bazı kekler, pide ve ekmekler, kraker ve tost gibi çeşitli fırın ürünlerinde kullanılması zorunlu bir katkı maddesi olarak görüyorlar.
Peki Türkiyede Durum Ne?
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye’de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya’da sentetik malzemeden üretim yapılmakta.
Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir… L-cyctein aminoasidi, pekâlâ kaz ve ördek tüyünden, sığır boynuzundan da üretilebiliyor. Sadece biraz daha pahalıya geliyor…
Sonuç olarak; İslam inancı insanın hiçbir uzvunun gıda olarak kullanılamayacağını beyan eder. İnsanın, saçı, kılı bizim inancımıza göre haramdır. Bu durum insanın necis olmasından dolayı değil, eşref-i mahlukat olması haysiyetiyledir.
Ördek ve kaz gibi hayvanların tüylerinden elde edilen sisteinin helal olması için kesim usulünün İslam’a uygun olması elzemdir. Çoğunlukla sistein yada l-sistein üretimi insan ve domuz kaynaklı olması ve geri kalanın da şimdilik güvenilir bir helal sertifikaya sahip olmaması sebebiyle sistein içeren veya içerme ihtimali olan ürünlerin kullanmamanızı ve uzak durmanızı tavsiye ediyorum.
Unutmayalım ki, neyle besleniyorsak, ne yiyorsak fıtratımızda onunla ilgili haller teşekkül eder. Ne yersek o oluruz. Aman Dikkat…
Bizleri desteklemek için yan taraftaki sosyal medya hesaplarımızı (instagram, facebook, tiwitter) takip etmeyi unutmayınız!.. Aklınıza takılan bir şey olursa aşağıda “yorum” kısmına yazmanız yeterli olacaktır, hemen cevaplanacaktır. Bir diğer tarifimizde görüşmek dileğiyle hoşçakalın.
gerçekten bu konu hakkında hiç bir bilgim yoktu arada sırada besin maddeleri yiyecekler hakkında böyle makaleler paylaşırsanız çok sevinirim,teşekkürler
ne yiyoruz hiç belli değil her yerimiz kansorejen madde her yediğimiz sentetik,her yeyip içtiğimiz katkı maddesi
Yani ekmeğimiz de insan kılı var 🙁
acaba tüm fırınlar kullanıyor mu ?
Gimes helal sertifikalı siteye girin orada sistein kullanmayan un markaları var onları tercih edin
YUH ARTIK YA BU NE ŞİMDİ BUNA KADAR DÜŞTÜK MÜ 100 YIL ÖNCE EKMEK NASIL YAPILIYORDU BU MADDE Mİ VAR DI ŞİMDİ NEDEN KULLANIYORLAR UFF NE BİÇİM BİR DÜNYA OLDU.KAPİTALİZM PARA İÇİN İNSANA İNSAN ARTIKLARINI YEDİRİYOR.