Kırmızı Biber Salçası Nasıl Yapılır?,Biber Salçası Tarifi Oktay Usta,Kırmızı Biber Salçası Tarifi,Biber Salçasi Tarifleri,Biber Salçası Yapımı,Biber Salçası Nasıl Yapılır?,Biber Salçası Yemek,Ev Yapımı Biber Salçası Tarifi…
Evet hanımlar kış geliyor bu vesileyle kışlıkları hazırlama vakti geldi.Kahvaltılık için biber ve dometes karışımından yapılan salça en mükemmelidir,bayılırım kahvaltılarda bu lezzete,zaten tarifinide herkes bilmez köylerde yaşlı teyzelerimizden öğrendik ve altını çizerek söylüyorum marketlerde de satılmaz,genelde herkes dometes salçası yada biber salçası yapar,merak etmeyin karışık salça tarifinide paylaşacağım ama aradaki farkı anlamanız için önce biber salçası ve domates salçası tarifini paylaşacağım.”Salça yapımı zor valla,marketlerde de envayi çeşit salça satılıyor nasılsa” dediğinizi duyar gibiyim…Evet salça marketlerde de var ama itiraf edin ki,kendi ev yapımı salçanız gibi olmuyor,nerede,ne koşullarda yapıldığını bilmediğiniz içinde katkı maddesi olan bir salça kullanmaktansa evde hijyenik şartlarını bildiğiniz gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz salçayı kullanmak çok daha güzel ve sağlıklı oluyor.
Güzel demişken burada ki en önemli faktör tabiki LEZZET,Allahınızı severseniz söyleyin market salçasının lezzeti ev yapımı salçanın lezzitiyle aynı mı?..Kıyaslanamaz bile!..”ama ben hiç yapmadım nasıl olur ki,becerebilirmiyim” falan demeyin,bir yerden başlamak gerek,salça dediğimiz şey her sene yaptığımızda daha bi lezzetli olan,her sene dala leziz bir lezzeti yakaladığımız bir tattır.Bu yüzden korkulacak bir şey yok siz yeterki bir yerden başlayın,hadi ilk salçanı benim tarifimle yap,emin ol pişman olmayacaksın!..
Biber Salçası İçin Malzemeler:
- 10 kilo salçalık etli kırmızı biber (yaklaşık 1,5 kg salça için)
- Yarım kilo acı biber (İsteğe Bağlı Acı Sevmiyorsanız Koymayın)
- 7-8 yemek kaşığı kaya tuzu
Biber Salçasının Yapımı:
- Kırmızı biberler Eylül-Ekim ayında daha olgun ve güzel olur. Salçayı mümkünse bu zamanlarda yapmayı tercih edin.
- Biberlerin saplarını kesin, tohumlarını çıkarın ve iri parçalar halinde doğrayın.
- Büyük bir tencereye yada iki tencereye aktarın hiç su koymadan önce suyunu bırakması için kısık ateşte, sonrasında orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. İsterseniz düdüklü tencerede 5 dakika pişirebilirsiniz.
- Pişen malzemeyi kevgirden geçirin veya robotta iyice parçalayın yada el mikseri ile tencere püre haline getirin.
- İsterseniz kalan çekirdekleri ve kabukları ayırmak için bir süzgeçten geçirip çelik tencereye aktarın. Tencereyi kapağı açık olarak kısık ateşe koyun suyunun tamamını çekene kadar yavaş yavaş kaynatın. Kaynatırken içinde bir tahta kaşık bırakırsanız etrafa sıçramayacaktır.
- Dibini tutmasın diye arada sırada karıştırın. Sakın kendi haline ocakta bırakmayın, suyunu aldığımız için özlü bir kıvamı oluyor ve kaynarken sıçrıyor.Bu süre yaklaşık 2,5-3,5 saat sürüyor.
- Tencereye koyduğunuz malzeme hemen hemen yarısına inene kadar kaynatın. Ateşten almadan önce azar azar tuz ilave ederek tuzunu ayarlayın. Biraz tuzlu hazırlayın, daha dayanıklı olur.
- Suyunu çektiğinden emin olduktan sonra, tepsiye koyun üstünü tülbentle örtün rüzgar ve güneş alan bir yerde arada sırada karışırarak 2-3 gün bekletin.
- Daha koyu renkli ve kıvamlı istiyorsanız arasıra karıştırarak güneşte bekletme süresini uzatabilirsiniz.
- Daha sonra yıkanmış ve iyice kurutulmuş cam kavanozlara koyun, üzerine zeytinyağı gezdirin kapağını kapatın, Zeytinyağı hava ile temasını keserek küflenmesini önler. Kavanozlar buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Afiyet olsun 🙂
Bu tarife bayıldım seneye evde kendime kadar yapmak isterim:) Bu ölçüden kaç kavanoz çıktı acaba?