DİŞ BUĞDAYI TARİFİ

3
433

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?, Diş Buğdayı Tarifi, Diş Buğdayı Nedir? Bebekler İçin Diş Buğdayı, Diş Buğdayı Geleneği ve Tarifiyle bebek ve çocuklar için tarifler hepsi ve daha fazlası Şeften Yemek Tariflerinde…

diş buğdayı nasıl yapılır
Diş Buğdayı Tarifi

diş buğdayı nasıl yapılır
Diş Buğdayı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Diş Buğdağı denildiğinde ki bilgim internet aleminde gördüğüm diş şeklindeki pasta ve kurabiyelerden ibaretti. Çocuk olmayınca ve çocuğu olan birinin diş buğdağı partisine hiç gitmeyince bu durum normal olsa gerek ;)) 
Neyse ki Hilal arkadaşım biriciğimiz yakışıklımız Arhan’a diş buğdayı yaptı ve bizimde bir fikrimiz oldu. Sonra tarifi paylaşmaya karar verdiğimde internette okuduklarımla o gece yaşadıklarımız bütünleşti.

Diş buğdayı (ya da hediği); bebişlerin ilk dişi göründüğü zaman, aşurelik buğdayın kaynatılıp, çeşitli şekerleme ve yemişlerle ve haşlanmış nohut ile karıştırılıp, gelen misafirlere ikram edilmesiymiş. Bebeğin buğday gibi düzgün, güçlü ve sağlıklı dişleri olsun diye yapılan bu geleneğin altında ise tabii ki diş çıkarma döneminde huysuzluğu artan bebeğin annesine bir meşgale yaratmak, onu konu komşu ile bir araya getirerek bu zor zamanı kolay atlatmasını sağlamak yatıyor olsa gerek =)

(!) Geleneğe göre, diş buğdayına çağrılan misafirlerin dişlerinin güzel, temiz, güçlü, düzgün ve sağlıklı olması gerekiyormuş (!)

Bebişler ortaya alınıp üzerinden 20 veya 32 tane buğday tanesi dökülürmüş ki, 20 tane süt dişi veya 32 dişi de buğday gibi sağlıklı, güçlü ve güzel olsun, kolaycacık ve sorunsuz çıksın.

Daha sonra Bebeğin Geleceğini Okuma işlemi yapılırmış, bu da adetmiş. =) Bebek kucağa alınıp, masa üstüne kitap (okuyacak mı?), kalem (yazar vaya tasarımcı mı olacak?), makas (terzi ya da zanaatkar mı olacak?), tansiyon aleti veya termometre (doktor mu olacak?), kepçe veya kaşık ( aşçı mı olacak?), fotoğraf makinası (fotoğrafçı ya da sanatçı mı olacak?) ve oyuncak bir hayvan veya traktör (doğa ve hayvancıklarla ilgili bir işi mi olacak?) koyulur ve ilk elini neye atarsa o olacağına inanılırmış.. 


Arhan’nın iki elini birden açıp aynı anda hem kitaba hem de kaleme saldırması görülmeye değerdi. 🙂

Geleneğin geri kalanı ise; dişi ilk gören kişi bebeği baştan aşağıya donatıyormuş. Yani elbiseler oyuncaklar falan alınıyormuş. 

Bazı yörelerde bu sadece dişi ilk gören değil, diş buğdayı porsiyonunun altına gizlenen bir cevizi ya da şekerlemeyi bulan kişi de olabiliyormuş. =)

Diş Buğdayı Tarifi İçin Malzemeler:

  • Buğday
  • Nohut
  • Kuru üzüm
  • Kuru incir
  • Kuru kayısı
  • Fındık
Diş Buğdayı Yapılışı:
  • Buğday bir gece önceden yıkanır, tencerede üzerini geçecek kadar su koyulur ve sabaha kadar beklemesi için bir kenara alınır.
  • Nohut aynı buğday gibi yıkanır, başka bir tencerede üzerini geçecek kadar su koyulup bekletilir.
  • Sabah bu sular süzülüp, üzerlerine yeniden su koyulup nohutta buğday da pişirilir.
  • Piştiklerinde sulu kalırlarsa süzülür ve genişçe bir kaba soğuması için alınırlar.
  • Kuru incir ve kuru kayısı küçük küpler halinde doğranır.
  • Kuru üzüm eklenir.
  • Fındık irili ufaklı olacak şekilde ezilir ki ağza gelsin yerken 😉
  • Buğday tamamen soğuduktan sonra tüm malzeme karıştırılır.
  • Kaselere paylaştırılır.
  • Servisten önce üzerlerine pudra şekeri serpilir ve Diş Buğdayı sunuma hazııır..
Diş buğdayı tarifimde ölçü net yazmadım, çünkü herkes sevdiği malzemeyi sevdiği kadar koyabilir. Sürekli yaptığım Buğday Salatası Tarifimden kaynaklı tecrübem sayesinde 3 su bardağı buğdağın haşlandığında ve diğer malzemelerle karıştırıldığında 7-8 kişiyi ağırladığını söyleyebilirim. Ki zaten diş buğdağı,buğday salatası kadar çok ikram edilmiyor ve tekrar tekrar istenmiyor 😉

2 ayımız kaldı bizde kızımızı hayırlısıyla kucağımıza alalım, büyüsün dişleri çıksın da bizde yapalım inşallah.. <3 <3 <3 
Diş Buğdayı yapanlara afiyet olsun, bebişlerinizin dişleri buğday gibi sağlıklı, güçlü ve güzel olsun, sevgiler…

3 YORUMLAR

  1. bebek ilk diş çıkardığında yapılıyor demek ha! ilk defa duydum aslında güzelmiş kızlara söyleyim bizde yapalım böyle güzel etkinlikler bizimn burda yapılmıyor,ilk ben yaparım hem farkım ve havam olur 🙂

  2. Merhabalar,
    Bizde de diş buğdayı bilinir ama biz bir çocuk diş çıkarsın diye beklemeyiz:))))
    Arada yapılır ve çok farklı çeşitlerde süslenerek tüketilir, ben çerez niyetine yiyorum mesela…Elinize sağlık sizin de…
    Ben de yeni sayılırım ve sayfama beklerim lütfen.
    Sevgiler…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen adınızı giriniz